Hemelwater - regen, sneeuw en hagel - wat op uw dak valt, wordt nu via uw regenpijp(en) afgevoerd naar het riool. Afkoppelen houdt in dat u uw regenpijp afkoppelt van het riool en het hemelwater laat infiltreren in de grond van uw tuin.
Deze vorm van water opvangen geeft de tuin water in drogere tijden.
De arme grond is na afgraven gelijk vervangen door "rijke" grond. De tuin kan weer opnieuw aangepland worden.
Wilt u de blokken niet los in uw tuin of heeft u hier geen ruimte elders voor? Het kan ook onder het terras.
Alvorens het regenwater vanuit de goot de blokken in gaat wordt het gefilterd.
In principe is het oneindig uit te breiden. Afhankelijk van de grootte van uw dak en de ruimte om de blokken of kratten in te graven.
Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met hevige neerslag en periodes van langdurige droogte. Bij zware regenval kan ons riool de hoeveelheid water steeds vaker niet aan, waardoor straten en soms zelfs woningen blank komen te staan. Ook vindt er overstort plaats op oppervlaktewater, waardoor vervuild water in sloten en rivieren terechtkomt. Door af te koppelen helpt u om dit te voorkomen. Het relatief schone hemelwater hoeft niet langer onnodig gezuiverd te worden en kan rechtstreeks naar de planten en bomen in uw tuin.
Vooral bij droogte is het zonde om schaars hemelwater af te voeren, terwijl uw groen het goed kan gebruiken.
Een “wadi” is een verlaagd gedeelte in uw tuin waar het hemelwater, bijvoorbeeld via een goot, naar toe stroomt en kan wegzakken in de bodem. Een wadi kan simpelweg een lager gelegen gazon zijn, maar ook een aantrekkelijke verlaging die is aangeplant. Planten die tegen water en droogte kunnen zijn oeverplanten en verschillende grassoorten. Een bloeiende wadi ziet er niet alleen mooi uit; het is ook goed voor de biodiversiteit. Een dubbele winst voor het klimaat, dus.
Het hemelwater stroomt vanuit de regenpijp naar infiltratiebuizen in de tuin. Deze voorziening is niet zichtbaar vanuit de tuin als deze is aangelegd. De capaciteit van een dergelijke buis kan worden vergroot door er grind omheen te leggen. Dit grind werkt dan als een grindkoffer. Een infiltratiebuis moet vanwege inspoeling van zand en bladeren regelmatig worden schoongespoten.
Een grindkoffer is een kuil vol met grind. Het hemelwater dat u hier naar toe leidt, komt in de lege holtes te staan en zakt vervolgens langzaam de grond in. Van een grindkoffer ziet u boven de grond weinig (enkel een strookje grind).
Een infiltratiekrat of hydrorock is net als een grindkoffer een ondergrondse voorziening. Het verschil is de vorm van de voorziening waar het water heengebracht wordt. Een infiltratiekrat of hydrorock heeft meer holle ruimtes dan een grindkoffer en kan daardoor meer water bergen. Er is minder ruimte nodig in de grond. De methode is niet zichtbaar in de tuin, omdat de kratten of blokken onder de grond zitten. Dit systeem is eenvoudig te reinigen omdat er een zandfilter aan gekoppeld is.
Het voordeel van een regenton is dat u het opgevangen hemelwater kunt benutten voor allerlei doeleinden. Ze zijn relatief gemakkelijk te installeren en vergen weinig onderhoud. Het is wel van belang dat u de ton voorziet van een overloop. Een regenton is beperkt in zijn wateropvang en dient het overtollige water de tuin in tekunnen laten lopen. Of in een put gekoppeld aan infiltratiekratten of hydrorocks.
Een natuurlijke regenwatervijver heeft geen kunstmatige bodem van folie of ander materiaal. Bij een regenbui wordt het water eerst vastgehouden en zakt het daarna langzaam de bodem in. Het standaard waterpeil van de vijver wordt bepaald door het grondwaterpeil. Dat betekent dat de diepte van het grondwater bepaalt of een natuurlijke vijver tot de mogelijkheden behoort. Een regenwatervijver kunt u beplanten om het water schoon te houden. De vijver trekt insecten aan en dieren zoals kikkers en salamanders. Dit is goed voor de biodiversiteit.
Schoon water hoort niet in het riool. Regenwater is meestal behoorlijk schoon.
U kunt het daarom afkoppelen van het riool. U kunt daarmee vuil en schoon water gescheiden houden.
U kunt subsidie krijgen als u het regenwater van een schoon oppervlak niet meer op het gemengde riool loost.
U komt voor een subsidie in aanmerking als:
Hoogte van een subsidie:
U zou verwachten met alle acties om te verduurzamen dat de subsidie om uw dak(en) los te koppelen van het riool centraal vanuit Den Haag geregeld zou zijn. Niets is minder waar. Elke gemeente heeft een budget opgesteld voor 1 of meerdere jaren. Dit kan een groot verschil geven tussen gemeenten. Zo verstrekt de ene gemeente alle materialen welke benodigd zijn en betaalt u zelf enkel de manuren om het te laten installeren. Een andere gemeente betaalt een vergoeding per regenpijp.
Informeer binnen uw gemeente welke vorm van subsidie voor u van toepassing is!
Door onze architect ontworpen tuin. Dit deel is voorzien van een terras met platanen ten doel om de bed & breakfast een landelijke sfeer te geven.
Met behulp van In Lite maken we voor uw tuin ook een belichtingsplan. Een tuin met de juiste sfeerverlichting gaat pas echt leven.
1,5 Meter boven het water. Dit vlonderterras is gebouwd op een uitzonderlijk sterk geraamte waarbij de boom moest blijven staan en er een schutting naast geplaatst is voor de vrijheid.
Deze unieke koivijver is traditioneel gebouwd. Het water wordt met meerdere filtersystemen gereinigd en kent meerdere wegen om het water retour te sturen in de vijver. Waaronder de waterval met beek rechtsbovenaan.